UGOVORNO SNABDEVANJE ENERGIJOM (ESC)


Ugovorno snabdevanje energijom (ESC) je poslovni model, pri čemu se sprovode mere obnove grejnih i rashladnih sistema u objektima, kao i izgradnje sistema daljinskog grejanja (npr. sistemi na drvnu biomasu i druge obnovljive izvore) finansirane od strane izvođača radova. Izvođač se naplaćuje iz usluge snabdevanja energijom u ugovornom periodu. Primena principa u javnom sektoru uz ispunjavanje određenih uslova se ne smatra zaduživanjem javnog naručioca.

Mere obnove odn. izgradnje izvodi izvođač o svom trošku. Uložena sredstva se vraćaju preko fiksne cene odn. obračunske snage koju naručioci ili korisnici plaćaju za isporučenu toplotnu ili rashladnu energiju (Slika 2). U pripremnoj fazi izvođač planira i sprovodi investicione mere. Sledi glavna faza ugovornog odnosa koja obuhvata refinansiranje investicionog uloga putem upravljanja i snabdevanja energijom, čija je cena niža od cene koju je naručilac plaćao pre izvođenja obnove. Tipična dužina ugovornog perioda je između 5 i 15 godina.

Poslovni model se koristi za izvođenje obnove energetskih sistema u objektima, kod izvođenja prelazaka na drugi energetski resurs, kod ugradnje uređaja za kogeneraciju električne energije, toplote i rashladne energije – SPTE, itd.


 

Slika: Princip pogodbene oskrbe z energijo
 


Kontakt za dodatne informacije

  

Ukoliko imate bilo kakva pitanja, stupite u kontakt sa nama.
 

Kontakt

ELTEC PETROL d.o.o. Beograd
Patrijarha Dimitrija 12v
11090 Beograd

T +381 18 4 293 555
F +381 18 4 293 554
E marketing.eltecrs@eltec-petrol.rs
Kontaktirajte nas >>>

Podrška i servis

Kontaktirajte nas:
T +381 11 2562 439
F +381 11 2562 439

Upravljanje >>>
Servis >>>
Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Neki kolačići obezbeđuju da se sajt prikazuje ispravno, dok drugi mogu da se koriste da bi pregled tekao lakše. Kolačići nam takođe omogućavaju da pratimo količinu posetilaca koje je naš sajt imao i da obezbedi ispravan rad dodataka koji omogućavaju razmenu sadržaja .
Ako nastavite da pregledate naš sajt , to će se smatrati da prihvatate sve kolačiće koji mogu da se koriste.
Odbijam