UGOVORNO OBEZBEĐIVANJE UŠTEDA (EPC)


Ugovorno obezbeđivanje ušteda (EPC) je poslovni model, pri čemu se sprovedene mere za efikasnu potrošnju energije finansiraju od strane izvođača, a on ih naplaćuje iz tako ostvarenih ciljnih ušteda u troškovima za utrošenu energiju. Primena principa u javnom sektoru uz ispunjenost određenih uslova se ne smatra zaduživanjem javnog naručioca.

Mere sprovodi izvođač o svom trošku. Uložena sredstva se vraćaju preko učešća u ušteđenim izdacima za utrošenu energiju (slika). U pripremnoj fazi izvođač planira i sprovodi mere štednje energije. Sledi glavna faza ugovornog odnosa koja obuhvata refinansiranje investicionog uloga preko uštede na izdacima za energiju. Naručilac u većini slučajeva ima finansijsku korist već od početka glavne faze. Posle isteka ugovornog perioda, uštede na troškovima za energiju su u celini njegove. Tipična dužina ugovornog perioda je između 5 i 15 godina.

Poslovni model se koristi za izvođenje obnove energetskih sistema u objektima, obnovu unutrašnje i javne rasvete i optimizaciju rada sistema daljinskog grejanja i hlađenja, ostalih distributivnih sistema i vodovodnih sistema.


Slika: Princip pogodbenega zagotavljanja prihrankov
 

Kontakt za dodatne informacije

  

Ukoliko imate bilo kakva pitanja, stupite u kontakt sa nama.

Kontakt

ELTEC PETROL d.o.o. Beograd
Patrijarha Dimitrija 12v
11090 Beograd

T +381 18 4 293 555
F +381 18 4 293 554
E marketing.eltecrs@eltec-petrol.rs
Kontaktirajte nas >>>

Podrška i servis

Kontaktirajte nas:
T +381 11 2562 439
F +381 11 2562 439

Upravljanje >>>
Servis >>>
Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Neki kolačići obezbeđuju da se sajt prikazuje ispravno, dok drugi mogu da se koriste da bi pregled tekao lakše. Kolačići nam takođe omogućavaju da pratimo količinu posetilaca koje je naš sajt imao i da obezbedi ispravan rad dodataka koji omogućavaju razmenu sadržaja .
Ako nastavite da pregledate naš sajt , to će se smatrati da prihvatate sve kolačiće koji mogu da se koriste.
Odbijam